SALG - 50% rabatt på alt!

Velg helt fritt i sortimentet, rabatten er allerede trukket fra

Hvem er Anne Bonney?

Anne Bonney - berømt kvinnelig pirat
Anne Bonney – berømt kvinnelig pirat

Anne Bonney var en av de to mest kjente kvinnelige piratene i historien. Hun ble født i Irland og var frukten av et forhold mellom hushjelpen Mary Brennan og hennes arbeidsgiver advokat William Cormac. Husets frue fattet snart mistanke om forholdet, og for å slippe unna skandalen rømte advokaten, hushjelpen og unge Anne over Altanteren for å slå seg ned i South Carolina, hvor de kjøpte en plantasje.

Unge Anne syntes livet på plantasjen var kjedelig og lengtet etter eventyr og opplevelser. På den tiden kom stadig pirater innom Charleston, hovedstaden i South Carolina, og før hun var ferdig med tenårene hadde unge Anne giftet seg med James Bonney, en villstyring av en sjømann som noen ganger var pirat.

James hadde i virkeligheten planlagt å stjele plantasjen gjennom dette ekteskapet, men Annes far gjorde henne arveløs og sendte henne av gårde. Legenden forteller at Anne ble så sint for dette at hun brente plantasjen til foreldrene.

Det unge paret stakk over til New Providence, senere kalt Nassau, som er hovedstaden på Bahamas, som var et eldorado og et samlingspunkt for pirater av mange nasjonaliteter.

James Bonney viste seg å være en feiging og en forræder, og jobbet som tyster for guvernøren som alle hatet.

Anne distanserte seg mer og mer fra ham og foretrakk selskapet til ekte pirater. Snart ble hun romantisk involvert med den kjekke piraten ”Calico Jack” Rackham (Calico Jack var navnet han hadde fått for de fancy stripete knebuksene kalt calico som han pleide å gå med). Calico Jack hadde akkurat overtatt skipet til sin tidligere sjef og kaptein, Charles Vane. Dette skipet var fullt av alkohol.

Da James Bonney endelig fant ut hva hans kone drev med, ble han svært misfornøyd. Han greide å bortføre Anne og brakte henne naken foran guvernøren og beskyldte henne for å ha forlatt ham. Anne ble sett på som stjålet eiendom, altså som en ting.

Calico Jack foreslo at James i stedet skulle legge Anne ut for salg slik at den som bød høyest for henne fikk henne. Dette var en utbredt, om enn ikke så human praksis for skilsmisse den gangen.

På tross av dette litt lite romantiske forslaget, så vel som en rettsordre som forbød Calico Jack og Anne Bonney å se hverandre, stakk Anne av med Calico Jack og slo seg sammen med ham og mannskapet på båten hans, forkledd som en mann. Den gangen var kvinner om bord sett på som svært ulykkebringende.

Anne kjempet som en mann, og viste seg å være en modig pirat. Hun var dyktig med både sverd og pistol. Det verserer mange historier om hennes voldsomme temperament. Den første var om den gangen hun knivstakk en tjenestejente til døde på farens plantasje da hun var i tenårene. Historien forteller at hun da hun var i land i New Providence, ble hun ekspert på fekting. Som den trøbbelmaker hun var, kledde hun av fekteinstruktøren sin med sverdet i full offentlighet. Hun skal også ha skamslått en mann med en stol fordi han la an på henne.

Uansett – det var på sjøen at Anne bemerket seg mest. Hun dro på pirattokter med Calico Jack og mannskapet hans. Anne hadde et godt øye til løytnanten på skipet – som viste seg å være en annen kvinne, Mary Read. Begge kvinnene var kjente for å være blodtørstige og vågale pirater, som svingte sverdene og bordet skip. De var sagt å ha vært modigere enn mennene, noe de også beviste i den siste kampen.

Noen mener at Anne Bonney var en feminist som valgte å frigjøre seg fra den mannsdominerte verden gjennom å være pirat. Andre portretterer henne som en guttejente som aldri ble voksen.

Uansett hvilke motiver hun hadde, var Anne Bonney en dyktig pirat, og en hindring for sjøfarten i Karibien. Kort sagt, de fleste pirater ville ha vært glade for å ha Anne Bonney med på skuta.

I 1720 angrep tidligere pirat – nå piratjeger Kaptein Barnet, skipet til Calico Jack. Nesten alle mennene om bord, inkludert kaptein Calico Jack var overstadig beruset. Røyken fra kanonene lå så tett at piratene gjemte seg under dekk. De eneste som kjempet var Anne Bonney og Mary Read, men til gjengjeld kjempet de som vanvittige.

Opprørt over de andre piratenes feighet ropte Anne Bonney ned gjennom luka på dekk: «Hvis det finnes en mann blant dere, så kom ut og sloss som de mennene alle tror dere er. ”

Da dette ikke førte til noen respons, så skjøt Anne Bonney og Mary Read mot mennene og drepte en og såret andre, inklusive Calico Jack.

På tross av Anne Bonney og Mary Read sin modige kamp, ble alle sammen tatt til fange. Alle mennene ble hengt, men ikke Anne Bonney og Mary Read. Begge hevdet nemlig at de var gravide. Loven den gangen beskyttet gravide kvinner mot galgen. Etter rettssaken forsvant Anne Bonney fra de historiske skriftene, men det er sagt at hun levde et langt liv og ble 82 år.

0

Din handlekurv