SALG - 50% rabatt på alt!

Velg helt fritt i sortimentet, rabatten er allerede trukket fra

Hva er skjellakk?

Skjellakk er en lakk eller en seig harpiks som hunnen i en type insekter kalt lakkskjold-lus skiller ut. Disse lakkinsektene er utbredt over nesten alle kontinenter, men man finner flest av dem i skogene i India og Thailand. Det trengs 100,000 lakk-insekter for å lage en halv kilo skjellakk flak.

Skjellakken skrapes av barken på treet der lakk-insekt hunnen har skilt den ut i et ujevnt tunell-lignende rør ettersom den har beveget seg over grenene på treet. Disse insektene suger kvae fra treet hele tiden og skiller den ut som skjellakk etter å ha fordøyd den.

Denne rå skjellakken som blir skrapt av trærne inneholder både bark og lakk-insekter. Dette avskrapet blir så stappet inni en pølse laget av grov kanvas, og varmet opp over et bål til den smelter.  Den rene skjellakken siver ut gjennom kanvasen, og er en tykk, klissete masse som blir tørket i flak. Disse flakene blir brutt opp og igjen smeltet i former. Slik blir de pakket og solgt til neste ledd som knuser skjellakken til et pulver og løser den opp med alkohol.

Denne ferdige skjellakken brukes til mange ting. Som et fargestoff, til glasur for mat, som en blokker for lukt, til beis og høyglanslakk. Før i tiden ble skjellakk brukt i elektriske apparater på grunn av sin gode isolasjonsevne og evne til å holde fuktighet ute. De gamle 78 grammofonplatene ble også laget av skjellakk inntil på 50 tallet.

Før skjellakk ble byttet ut på 1920 og 30 tallet med olje og voksprodukter, var det den mest brukte overflatebehandlingen av tre i den vestlige verden. I dag brukes skjellakk mest for lakkering av instrumenter som for eksempel gitar og fiolin, og til restaurering av eldre, finere møbler.

Den brukes også i noen UV-neglelakker der den gir en sterk, holdbar og blank overflate.

Lakkinsektet som lager skjellakk
Lakkinsektet som lager skjellakk
Skjellakk kommer i flere nyanser
Skjellakk kommer i flere nyanser
Gelebønner får skjellakk for å se blanke ut
Også gelebønner får et lag skjellakk på overflaten for å se blanke ut
0

Din handlekurv