SALG - 50% rabatt på alt!

Velg helt fritt i sortimentet, rabatten er allerede trukket fra

Er gelelakk mer eller mindre helseskadelig enn vanlig neglelakk?

Det dreier seg om i hvilken grad vi er villige til å utsette oss for usunne ting for å kjenne oss litt vakrere.

Vi mennesker har historisk sett vært villige til å utsette oss for temmelig usunne midler og metoder for å bli vakrere og følge med på det som er moderne.

Vi gjør det fortsatt. Kanskje mer nå enn før, til og med. Hvordan kan det ha seg? Er det fordi vi ønsker å bli akseptert, eller enda bedre; beundret og sett opp til? Er det fordi vi liker å føle oss vakre for å glede oss selv? Eller har vi kanskje et underbevisst ønske om å være en del av en gruppe eller et fellesskap? Eller kanskje er det rett og slett frykten for å falle utenfor, bli oppfattet som annerledes og skille seg ut, som gjør at vi hopper på motetrender og skjønnhetsrutiner som ikke er kjempesunne.

Vi farger og striper håret, lar oss tatovere, bleker tennene og bruker akrylnegler, falske øyevipper med lim, og neglelakk og gelelakk. La oss se litt nærmere på de to siste.

Vanlig neglelakk

Kjemien i vanlig neglelakk

I hovedsak består neglelakk av et løsemiddel (etyl acetat) som løser opp nitrocellulosen som er en viktig bestanddel i lakken. Løsemiddelet fordamper når lakken tørker. Videre inneholder neglelakk resiner (polymer) som gir dybde, glans og styrke. Kamfer, som er et naturlig resin, gjør lakken litt mer plastaktig og fleksibel. Pigmenter gir fargen. Før i tiden tilsatte man toluen, formaldehyd og xylen, men man har heldigvis gått mer og mer bort fra disse giftige kjemikaliene. 

Hvor skadelig er det å bruke vanlig neglelakk?

 1. Hvis du bruker vanlig neglelakk stort sett hele tiden, sniffer du inn selve løsemiddelet i lakken som fordamper mens den tørker, en eller to ganger i uken.
 1. Vanlig neglelakk må fjernes med neglelakkfjerner. Noen av neglelakkfjernerne inneholder aceton, andre ikke. Uansett er det ikke bra å inhalere neglelakkfjerner, som også er et løsemiddel. Med intens bruk av neglelakk, sniffer du inn neglelakkfjerner en til to ganger i uken.

Fordelen med vanlig neglelakk:

Lett å fjerne og du kan skifte farge hver 3 eller 4 dag.

Gelelakk

Kjemien i gelelakk

Gelelakk er en blanding av et kjemisk stoff som heter metyl metakrylat (som du finner i for eksempel plast, plastbelegget på reklameskilt, latexmaling og tannfyllinger) og bensol peroksid (som blant annet brukes i acnebehandling, til å bleke mel, hår og tenner) som fungerer som en katalysator som får metakrylatet, som alene er en monomer (ett og ett molekyl) til å herde og bli til en polymer (flere molekyler sammen) i UV lys. I praksis vil det si at metakrylatet med fargepigmenter binder seg til neglen din og blir hard fordi UV lyset gjør at peroksiden skaper en reaksjon og omformer metakrylatet til et holdbart plastbelegg.

Hva er skadelig ved bruk av gelelakk? 

 1. Gelelakken lukter nesten ingenting, og er ikke giftig å inhalere i normale mengder. Men den er mer allergifremkallende enn vanlig neglelakk hvis du søler den på huden.
 2. Når du fjerner gelelakken etter 2-3 uker, må du løse den opp med aceton i 8-10 minutter. Aceton er et løsemiddel som ikke er bra å sniffe inn. Det er 4 måter du kan fjerne gelelakk på:
  1. Pakke hver finger inn i en spesiallaget ”gasbind” innpakning med en liten pute dynket i aceton.
  2. Bruke en liten plastkapsel med klype i forkant på hver finger. I hver kapsel fyller du litt aceton.
  3. Pakke inn hver finger i folie etter at du har lagt en bomullsdott dynket i aceton på neglen.
  4. Sitte med neglene i en glassbolle med litt aceton i bunnen.
 3. Du må bruke en lyskilde som gir UV lys for å herde gelelakk, og det må enten være lysrør eller LED lampe. Begge gir UV lys, men LED lampen gir mindre solskade på huden. En solfaktor på hendene (må vaskes av neglene med alkohol) eller hansker med fingertuppene klippet bort vil også hjelpe hvis du bruker lysrørlampe.
 4. Noen er allergiske mot gelelakk på huden, særlig før den er herdet. Derfor er det viktig å tørke av det du søler på huden med en gang. Dette gjøres med en q-tips eller trepinne, og du kan gjerne bruke alkohol til å vaske med.

Fordelen med gelelakk:

Den varer i minst 2 uker, gjerne 3. Den har en høy glans og ser fin ut hele denne tiden. Du kan bruke all verdens tid på å legge den og få den fin, fordi den ikke tørker før du stikker fingrene inn i herdelampen. Så snart du tar fingrene ut av lampen er lakken så hard at du kan fortsette dine daglige gjøremål med en gang, uten å få riper i lakken.

 

Så hva er best? Å bruke neglelakk eller gelelakk?

Svaret avhenger av smak og behag, som så mye annet. Begge er litt usunne, og begge har sine fordeler. Du må selv finne ut hvilken som passer best for deg, og hvor mye penger du vil legge i det. Noen liker å skifte farge hver tredje dag, og for dem passer neglelakk best. Andre ønsker å bruke minst mulig tid på neglestell, så for dem passer gelelakk best.

Hvis målet vårt er å leve fullstendig sunt og ikke utsette kroppen for unødvendig riskiko, så er det ingen tvil om at vi burde kutte ut hårfarging, tannbleking, neglelakk og gelelakk. Vi burde også flytte ut på landet der lufta er ren, aldri være i nærheten av røykere og aldri drikke mer enn ett glass vin. Og så spise bare organiske, sunne ting, så klart.

Men så vil vi jo gjerne se fine ut også. De fleste av oss er villige til å ofre litt (les: gjøre litt usunne ting) for følelsen av å se fin og velstelt ut. Med flotte negler, for eksempel. Og farget hår, slik at alt det grå blir borte, eller det musebrune, for den saks skyld.

Det er ingen tvil om at det aller beste for kroppen din er å aldri måtte sniffe verken neglelakkfjerner eller aceton.

Men da kan du heller aldri ha festlige, fargerike eller nydelig dekorerte negler.

Så hva vil du?

0

Din handlekurv